Ciudat Din viata Diverse Opinii Parerea mea Penibil

BAC-ul la limba română a fost o glumă

July 7, 2015

M-am uitat și eu pe subiectele la proba scrisă la limba și literatura română de anul ăsta și am râs. Cu lacrimi. Cu tot respectul, dar subiectele de la examenul de Capacitate au fost mult mai grele.

Acum… nu știu dacă gradul de dificultate a fost ajustat astfel încât să nu mai avem rata de promovare sub 50%, dar chiar și așa: astea vi se par vouă subiecte de BAC?!?

Subiecte BAC limba romana proba scrisa

Permiteți-mi să vi le dau pe cele de la profil Uman, acolo unde se presupune că e mai greu:

Subiectul 2: Scrieți un text argumentativ despre rolul scriitorilor într-o societate. Subiectul 3: Faceți o analiză privind relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic.

Serios?! Seriooos?!

Generații întregi de oameni care chiar au făcut efortul să învețe pentru examenul ăsta își fac zeci de cruci, siderați de ce a ajuns examenul ăsta.

Sunt curioasă ce ar fi făcut generația 2015 dacă ar fi avut subiectele generației mele:

1. Text de Calistrat Hogaș – Părintele Ghermănuță – 10 cerințe

„Un sunet prelung şi jalnic de aramă sunătoare, lovită în răstimpuri deopotrivă de depărtate, înfioră şi făcu să tremure umbrele singuratice ale văzduhului; şi valea largă se umplu, până la marginile de deasupra ale munţilor săi, de glasul sfânt al rugăciunii şi al păcii… Era clopotul schitului, care vestea închinătorilor pustiului ceasul slujbei de seară…”

Exemplu de cerință: “Explică folosirea punctelor de suspensie în enuntul “Amurgul începuse a se ridica din adîncuri…”

2. Realizarea unui text de tip argumentativ pornind de la afirmația “Noi suntem ceea ce faptele noastre sunt” (Tudor Vianu).

3. Scrie un eseu argumentativ de 2-3 pagini, în care să prezinţi imaginarul poetic tradiţionalist într-o poezie studiată, pornind de la ideile exprimate în următoarea afirmaţie critică: “Tradiţionalismul nu e convertirea sămănătorismului: tradiţionalismul e un stil, o formulă inventată de poeţi moderni ieşiţi adesea din şcoala simbolismului” (Nicolae Manolescu, Metamorfozele poeziei)

Ca idee, însuși criticul literar Nicolae Manolescu a declarat că “subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat, mai ales în absenta bibliografiei critice”.

Și chiar și așa… 73,3% rata de promovare. În anul în care am dat eu, desigur.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marius July 7, 2015 at 10:34 pm

  zice Carlos Mencia foarte frumos in show-ul lui intitulat “no string attached” …. ca se scade tot timpul nivelul pana cand si cei cu sindrom Down (care au IQ 50) spun ca a fost usor examenul si au luat calificativul A :)) Iar cei de la RSA ne explica pe youtube si de ce ….. va las un link aici
  https://youtu.be/A3oIiH7BLmg?t=5m37s

  Ce vrei….nu e doar vina lor. Nu au cum sa fie vinovati zeci de mii de copii. Este un threshold in civilizatia noastra in care daca nu facem ceva vom ajunge sa sortim exact ca in filmul Idiocracy unde cel mai inteligent om de pe planeta , si presedintele Americii, era un luptator de wrestling care a stiut sa bage cuburile si sferele in lacasurile lor:) (e o caterinca de film)

  • Reply filipineza July 8, 2015 at 10:55 am

   Normal ca nu e doar vina lor. Este impartita vina.
   Chiar si asa, un lucru stiu clar: daca vrei sa inveti, inveti. Daca nu, nu. But you know what they say… Lenea e cucoana mare :)))

  Leave a Reply

  %d bloggers like this: