Parerea mea

Oamenii nu se schimba

August 13, 2012

Cred cu tarie ca oamenii nu se schimba. Incep sau inceteaza sa se prefaca, dar nu se schimba. Exceptie face poate o tragedie care te transforma. Atunci as lua in calcul ideea de schimbare. Dar atat.

Oamenii se maturizeaza (sau nu), evolueaza (sau nu), dar nu se schimba. Si cu toate astea, schimbarea a devenit cumva promisiunea suprema, cel mai intens juramant.

Auzim mereu de la iubitul de care ne-am despartit, prietenul cu care ne-am certat si de la alte zeci de oameni care ne-au dezamagit, dar nu vor sa iasa din viata noastra: m-am schimbat. Pe naiba! Nu s-au schimbat si probabil nu se vor schimba niciodata.

Sa privim caracterul unui om ca pe un trunchi de copac. Este adevarat, apar ramuri (calitati/defecte), dar baza va ramane intotdeauna aceeasi. Un mincinos nu va spune adevarul, un las nu va deveni curajos, un curvar nu va deveni om la casa lui. Trust me!

Desi am incercat sa imi ghidez existenta dupa motto-ul de la inceputul articolului, recunosc rusinata ca am calcat pe alaturi cateodata. Am crezut. Impotriva oricarei logici, am crezut. Poate pentru ca vroiam sa cred sau pentru ca aveam nevoie sa cred. Am iesit sifonata de fiecare data, jurand ca nu mai cred un cuvintel. Si apoi am calcat iar stramb si am crezut. Ma rog … wisdom comes with age.

Miraculoasa schimbare vine de obicei insotita de zeci de promisiuni si juraminte si are loc la cateva zile (uneori luni) dupa ce te-ai hotarat sa nu mai suporti mizerii de la o anumita persoana. E magic. Deodata, un om pe care ai hotarat sa il scoti din viata ta jura pe vieti si pe morti ca intr-un interval cuprins de cele mai multe ori intre o ora si trei zile s-a transformat in persoana minunata care credeai tu initial ca este. Chestia funny este ca daca reusesti sa te detasezi cumva emotional, cand vei auzi ce scoate pe gura, aproape ca te vei tavali pe jos de ras. Pe bune.

A doua sansa? A treia sansa? A mia sansa? Nu zice nimeni sa nu o dai. Dar daca auzi pe cineva spunandu-ti ca s-a schimbat asa … puf! du-te undeva sa faci nimic. Va fi mult mai util decat sa auzi aberatii siropoase si chiar usor penibile. Oamenii nu se schimba!

Acesta este un articol despre adevar. Can you take it?

You Might Also Like

No Comments

 • Reply Jeremy August 13, 2012 at 6:57 am

  Ooooo, cat adevar graiesti! Iti impartasesc parerea! Insa eu consider ca totul consta in toleranta. Oamenii, de cele mai multe ori, confunda notiunile. Ei cred ca s`au schimbat insa de fapt tolereaza un comportament/o vorba/orice de dragul de`a mai avea acea relatie. Tolereaza, tolereaza pana cand nu mai suporta si redevin ei! Oamenii nu se schimba, tolereaza in numele schimbarii dar uita sa ramana asa! In toleranta!

  • Reply filipineza August 13, 2012 at 10:55 am

   Din fericire, pana si toleranta are o limita. Si atunci vezi adevarul. 🙂

 • Reply Miruna August 13, 2012 at 12:39 pm

  Perfect de acord ! Oamenii nu se schimba si punct. Este, intr-adevar, dificil sa “incerci” sa schimbi o persoana daca nu iti convine TIE ! What the hell? Traim in zilele egoismului dus la extrem si ale individualismului pur. Si acum, sincer, mai gandeste-te si la varianta : merita sa te schimbi pentru persoana respectiva sau viceversa? Naturaletea este tocmai farmecul. Eu ma pot schimba doar daca viata insasi imi arata ca gresesc. Incep sa nu mai am incredere in oameni. Vorba unui prieten: prefer sa imi iau un animal..macar el nu ma dezamageste. Si asa este! Oricat de mult ne-am stradui sa ne schimbam unii pe altii, dezamagirea umana va exista intotdeauna. Tolerez pentru ca sunt o fire blanda si sociabila, dar asta nu inseamna ca va conduce catre o schimbare in interiorul meu. Toate aceste lucruri au baza psihologica la nivel mental si comportamental. Si cred ca sunteti de acord cu mine atunci cand afirm ca schimbarea este direct proportionala cu vointa si dorinta. Daca vrei, poti ! Dar nimeni nu iti garanteaza durata ! Doar tu insuti/insati ! 🙂

  • Reply filipineza August 13, 2012 at 11:55 pm

   Am auzit multa lume spunand ca are mai mare incredere in animale decat in oameni. Trist.

 • Reply Jeremy August 13, 2012 at 1:55 pm

  Exact….:)

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: