Penibil

Dureri de cap a la FJSC (sau cum sa faci treaba de o ora in doua zile)

March 6, 2012

Am aflat ieri că trebuie să îmi ridic diploma de licență și să mă duc la secretariat cu o copie legalizată după aceasta. Și uite asa, am plecat de la birou să mă duc să rezolv treaba. Cât poate să dureze, m-am întrebat eu naivă, uitând de pățaniile din ultimii 5 ani de FJSC. 

Ajung la Facultatea de Drept, biroul Acte de Studii, dau buletinul și aștept să-mi dea diploma. Deodata, surpriză! Mi se spune că nu pot să o iau: pozele nu sunt pe hârtie fotografică și, plus de asta, îmi lipsește o foaie ștampilată de biblioteca FJSC, serviciu social și de contabilitate.

Când aud asemenea inepții, mă revolt indignată și îi spun doamnei de la ghișeu că dacă îmi lipseau ștampilele vieții, nu intram în licență, deci eu le am, deci să le caute.

Doamna îmi explică foarte amabilă că la ea nu a ajuns acel document, iar eu o cred. ”Să știți că aveți totusi noroc. Aveți colegi cărora le lipsește suplimentul”, îmi spune doamna. ”Nu știu ce se întâmplă la voi la facultate de vă lipsesc tuturor acte din dosar”, îmi spune.

Simt cum mi se zbate o venă, dar mă hotărăsc să mă duc să mi se pună ștampilele vieții și să fac poze.

Cel mai aproape era contabilitatea (la subsolul clădirii), dar credeți voi că am putut să-mi iau ștampilă? Evident că nu! Și asta pentru că ordinea era stabilită: sediu social, apoi contabilitate și apoi bibliotecă.

Le obțin pe primele două, mă duc să-mi fac poze și ajung apoi la FJSC, cu o falcă-n cer si una în pământ. Deși era în timpul programului, la centru de împrumut nu era nimeni. Intru in bibliotecă și întreb de doamna de acolo. După ce am dat explicații unei alte doamne de la bibliotecă, sunt în sfârșit direcționată către doamna de la centrul de împrumut.

După ce o întreb de vreo 3 ori dacă îmi pune și mie o ștampilă ca să îmi pot lua diploma de licență, se hotărăste să mă bage în seama și începe să se miște agale către locul în care e plătită să stea.

Doamna: Legitimația!

Eu: Nu am. V-am predat-o când am terminat facultatea. Dar v-am dat buletinul.

D: Păi, de unde știu eu că ești studentă aici?

Eu: Nu sunt. V-am spus că am terminat facultatea. Vreau să îmi ridic diploma de licență și nu pot, pentru că s-au pierdut actele. Verificati, va rog, dupa buletin.

După alte câteva schimburi de replici, doamna îmi semnează. Țin să menționez că mi-am pierdut 3 ore din viață ca să obțin nenorocitele de semnături pe care le mai luasem și acum aproape 2 ani.

M-am întors apoi la Drept și, deși se încheiase programul de 45 de minute, doamnele de acolo au fost foarte drăguțe și mi-au dat diploma, dar nu înainte să mă roage să completez câteva chestii în partea de jos a foii cu care mă plimbasem vreo 3 ore. Am scris unde lucrez, am scris funcția, am scris adresa companiei și când sa zic că am terminat, ce credeți voi că se mai cerea?! Salariul, dragii mei! Bineînțeles, am refuzat să completez, iar doamnele mi-au dat dreptate.

Astăzi m-am dus din nou la FJSC ca să îmi depun copia legalizată după diploma de licență. Și, pentru că nu m-am putut abține, le întreb pe secretarele FJSC care este motivul pentru care mi-a dispărut din dosar foaia cu ștampile. Și ce credeți voi că mi se răspunde?

Secretara 1: Vaaaai! Dar nu stiu! Eu le-am trimis într-un plic maro sigilat.

Eu: Doamnă, putea să fie și roz cu picățele plicul, pe mine nu asta mă interesează. Vreau să știu și eu de ce a fost nevoie să îmi pierd ieri 3 ore din viață pentru niște semnături pe care le-am obținut acum 2 ani?!

Secretara 1: Dar eu nu știu. Sigur le-au pierdut cei de la drept.

Secretara 2: Sau poate fac vreo reactualizare.

Secretara 1: Noi avem atât de multă treabă și voi veniți toți și…

Eu: Bine, doamnă. Bună ziua.

Am plecat indignată. Și știu că nu sunt singura care a pățit asta. Mi se pare incredibil că, după 5 ani de probleme pe bandă rulantă, nimeni nu face nimic. Ni s-a vorbit toată facultatea despre etică și corectitudine și dreptate. Unde era dreptatea în anii de facultate când eram dați afară din secretariat? Unde era dreptatea când, deși mai erau câteva minute până la finalul programului, secretarele FJSC refuzau să ne primească? Unde este dreptatea acum când încă mai sunt probleme? Unde?

You Might Also Like

No Comments

 • Reply Manila March 6, 2012 at 4:58 pm

  Totul se raporteaza la asteptarile cu care te prezinti la fiecare ghiseu. Imagineaza-ti ca intri in grajd si lasa-te surprinsa in cazurile in care nu dai de un bou sau o vaca. In rest, zambeste si fii ridicol de politicoasa – s-ar putea sa-ti placa ironia momentului.

  Cred ca puteam sa scriu o carte din povestirea unor asemenea situatii (in special cu subiecte de la banci, facultate si politie), dar cred ca e mai bine sa ne ocupam de “managementul vacilor de ghiseu” si sa vedem cum trebuie abordate. E pacat sa te revolti in loc sa realizezi ca foarte multi din cei care te inconjoara refuza efectiv sa gandeasca. Sa-i schimbi n-ai cum…

  😉

  • Reply filipineza March 6, 2012 at 4:59 pm

   Din pacate, ai dreptate. Nu am cum sa ii schimb. 🙁

 • Reply Adelina March 6, 2012 at 5:34 pm

  Am trecut printr-o situatie similara in toamna. Cand am fost sa-mi ridic diploma de la Drept, imi lipsea foaia cu cele trei celebre stampile (biblioteca, serviciu social, contabilitate)… Apoi cand am fost sa duc foaia cu stampilele, imi lipsea suplimentul, care se pierduse pe drum, probabil. Apoi, la a treia vizita, mi-au scris gresit data nasterii pe diploma. Esti norocoasa ca ai pierdut doar 3 ore, eu am alergat dupa stampile si hartii mai bine de o saptamana… Deci, se poate si mai rau!

  • Reply filipineza March 6, 2012 at 5:39 pm

   Imi pare rau sa aflu asta. Din pacate, am colege care sunt acum in aceeasi situatie in care ai fost tu. Bineinteles, vina se arunca de la unii la altii.

  Leave a Reply

  %d bloggers like this: