Ciudat Povesti

Burn after reading – The Stranger

August 16, 2013

I-a dat cu grijă la o parte șuvița care îi acoperea fața. ”Ai ochii triști, să știi”, i-a spus. ”Chiar dacă zâmbești mereu”.

Atingerea omului pe care nu îl văzuse niciodată i-a făcut pielea să sfârâie. De unde știa atâtea despre Ea?!

”Te-am văzut luminând încăperi și vieți. Și am stat în colțul meu, de teamă să nu fac vreo umbră. Ești în atât de multe feluri, dar cumva…simplă. E într-un fel, știi?! O fată ca tine… complexă, ciudată, poate totuși normală. Te bucuri de lucruri atât de simple. Ești un copil, dar nu arăți nimănui asta. Însă eu te-am văzut. Alergai printre baloane de săpun, luminate de raze de soare cald de iunie. Râdeai așa cum nimeni nu te știe. Trăiai apoi cu privirea fiecare cuvânt din cartea pe care o strângeai în mâini de parcă ți-e teamă să nu fugă.”

tumblr_inline_n0t4yiCYwG1sz9k55

”Cine ești? De ce-mi spui? Ce…?”. Dar gândurile întrebătoare nu au ajuns cuvinte. Și ar fi vrut să-i spună, să-l întrebe, să-i vorbească. Dar bărbatul o stăpânea cu o putere stranie.

”Ești muzică, știi? De câte ori pășești, aud o melodie. Nu o difuzează la radio”, chicoti El. ”Te întrebi probabil de unde știu atâtea despre tine. Poate nici măcar nu ești așa. Sau poate ești. Dar eu așa te văd. Și undeva în tulburarea mea, știu că eu te-am văzut cel mai bine”.

Îi era greu să înțeleagă de ce stă să îl asculte pe străinul care apăruse din neant în viața Ei. De ce nu pleacă, de ce nu fuge, de ce nu se teme.?! De ce îi spune toate acele lucruri…

”Nici măcar tu nu știi cine ești”, păru să răbufnească El. ”Și mi-a fost ciudă pe tine. Pentru că tu construiești povești în care fugi când nu-ți mai place realitatea. Dar iei totuși cu tine oameni care nu te văd”.

Un fior de mânie îi făcu ochii să sticlească. Cine naiba se credea omul ăla să-i spună cine este Ea?! Ea știa mai bine… Ar fi vrut să poată vorbi. Dar ideile refuzau să se transforme în cuvinte.

”Ești frumoasă. Chiar ești. Dincolo de măști sociale. Dincolo de mândrie. Dincolo de zidul gros la care pui sârguincios cărămizi în fiecare zi. Dincolo de diminețile morocănoase. Dincolo de dușul pe care îl testezi în fiecare dimineață cu vârful degetelor de la picioare (da, îți citesc blogul). Și când uiți cine ești și te oprești din scris, recitesc poveștile în care erai fericită”.

Străinul făcu o pauză. ”Zâmbește! S-a făcut întuneric”.

***

Nu a înțeles exact ce se petrecuse. Cine era străinul, de unde apăruse, ce vroia de la Ea… Dar i-a ars scrisoarea și a privit cuvintele mistuindu-se, exact așa cum îi ceruse. Însă nu înainte de a o scrie aici.

Burn after reading.

letters-burned

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply demdece August 16, 2013 at 1:14 pm

  “burn after reading” – dar ai început să arzi chiar în timp ce citeai, nu? 🙂

 • Reply demdece August 16, 2013 at 1:14 pm

  “burn after reading” – dar ai început să arzi chiar în timp ce citeai, nu? 🙂

 • Reply filipineza August 27, 2013 at 12:01 pm

  Interesanta intrebare :))

 • Reply Anonymous September 30, 2013 at 3:36 pm

  seems familiar 🙂

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: