Oameni frumoși

„Nu cred în viaţa fără de moarte, în schimb evit din răsputeri moartea fără de viaţă” – Interviu cu Mihai Ursu

April 14, 2015

L-am cunoscut pe Mihai pe vremea când eram reporter la Digi24. Era editorul meu și, în același timp, omul care îmi amintea mereu de ce am ales să fiu jurnalist. Omul care reușea de fiecare dată să mă facă să râd în hohote, chiar dacă avusesem o zi mizerabilă. Omul care găsea mereu timp să asculte, să vorbească, să încurajeze, să creadă.

A început să lucreze în media în anul 1996 și, pe măsură ce a trecut timpul, a lucrat în Național TV, Prima TV și Digi24. Dar nu s-a oprit aici. De-a lungul timpului a colaborat cu BBC, Euronews, RTL, Channel News Asia, STV, Russia Today, SBS-Sat1-Pro Sieben și mulți alții.

În prezent este realizatorul emisiunii Revendicarea, pe PrimaTV și îl puteți urmări în fiecare luni, de la 20:30.

1978516_10152350531871012_5323078031604247726_o

1. Cine eşti tu?

Mă consider în continuare un băiat simplu de la Vaslui, pe vremuri preocupat de muzică şi de lectură, de arte marţiale şi de călătorii, actualmente devotat 100% televiziunii. Sunt în continuare un metalist de treabă, care n-ar lăsa o bătrânică singură la traversare şi îmi place să cred că aş duce la poliţie un portofel cu bani găsit pe jos.

Nu am prieteni imaginari, cei pe care îi am în lumea reală mi se par mult mai fascinanţi, îmi pun toată încrederea în ştiinţă şi fac tot ce pot ca să las în urma mea o planetă mai bună decât cea pe care am găsit-o. Nu cred în viaţa fără de moarte, în schimb evit din răsputeri moartea fără de viaţă.

Am 37 de ani, iar din aceştia am dedicat două decenii presei – dacă ţinem cont că prima oară când am scris pentru o publicaţie aveam 15 ani. Pe atunci, combăteam cu înverşunare agresiunea muzicii mainstream în universul nostru de rockeri, în paginile unui „fanzine” de metalişti, intitulat Secu. Dacă nu aţi auzit de el nu vă îngrijoraţi, a ieşit de sub teascul Xerox doar vreme de un liceu, în anii ‘90, la Vaslui.

Altfel, am o prietenă şi un motan alb, pe care îi văd circa 24 de ore pe săptămână, mai am un kimono pe care nu l-am îmbrăcat din octombrie 2014 şi o maşină cu volan pe dreapta pentru a cărei taxă de înmatriculare m-am judecat trei ani cu statul. Nu suport avioanele civile şi sunt fan MApN. Scot la tragere scoruri de speriat, în special cu PM-ul de 5.45mm. Trag cu puşca de la cinci ani şi citesc de la trei. Prima mea prietenă s-a numit Claudia, ca şi ultima. Da, am luat amenzi pentru viteză în timp ce realizam „Poliţia în Acţiune” şi nu le-am contestat, ba chiar le-am achitat.

2. Ce faci atunci când eşti singur?

Rareori sunt singur. Să fiu doar eu cu gândurile mele nu mi se întâmplă foarte des. Doar dimineaţa şi seara, când am marele „noroc” de a circula câte trei ore prin Bucureşti cu vitezele întâi şi a doua ca să ajung la redacţie şi înapoi. Iar atunci ascult black metal la volan, Shining, Kistvaen, Silencer, Bethlehem, alături de Dark Tranquility, Sodom sau Cannibal Corpse.

Odată ajuns la redacţie, nu mai am o singură clipă de capul meu. Duba, în care petrecem şi câte 18 ore pe zi uneori, are la bord în permanenţă cinci sau şase persoane, aşa că gradul de intimitate al fiecăruia este ceva mai mic decât cel al echipajelor de submarin. Astfel, uneori, mai încerc să îmi creez un spaţiu personal chiar şi în condiţiile astea – îmi pun căştile şi ascult ceva metal extrem sau repet la chitara electrică pe care o mai iau cu mine. Acasă nu sunt singur aproape niciodată, dar asta chiar nu e o problemă, compania Claudiei şi a motanului Isus mă revigorează şi mă ajută să îmi recapăt inspiraţia.

3. Ce ai învăţat din cărţi?

Eu din cărţi am învăţat română, engleză, franceză, rusă, sârbă şi muzică. Am mai învăţat matematică şi fizică, dar nu am avut cine ştie ce mare talent pentru ştiinţele exacte, de la care am păstrat doar metoda riguroasă de verificare a informaţiilor. Din cărţile de geografie nu s-a lipit de mine decât geografia Africii, la istorie mi-au plăcut doar două perioade – cea antică, respectiv cea contemporană.

Din cărţile celelalte, am învăţat cum să evadez dintr-un castel în munţi, cum să negociez pacea cu un trib de canibali, cum să găsesc o comoară îngropată de piraţi, cum să mă fofilez de ochiul Fratelui cel Mare, cum să supravieţuiesc în colonia penitenciară sau cum să mă adaptez unei metamorfoze în Gregor Samsa, cum să dau vina pe soare în faţa procurorului care mă acuză de crimă, de ce banii falsificaţi de Diogene sunt superiori banilor autentici – primii murdăresc doar mâinile, ceilalţi întinează sufletul – care este eticheta la curtea Regelui Ciumă şi prin ce este superioară metoda profesorului Pană şi a doctorului Catran faţă de celelalte tratamente pentru bolile psihice. Lucruri extrem de utile în viaţa mea de zi cu zi. Şi aşa mai departe.

4. Cine este omul tău de suflet şi ce te inspiră la el?

Sincer să fiu, nu prea am modele comportamentale. Cel puţin nu la modul general. Ca rocker, de exemplu, îl admir pe Ozzy Osbourne, cel care a creat întreaga mişcare metal de astăzi şi care, la 67 de ani, nu a abdicat de la modul său de viaţă. Îl admir pe Beethoven, cel care şi-a sacrificat auzul de dragul artei muzicale şi care din cauza asta nu şi-a auzit niciodată interpretate unele dintre cele mai importante creaţii. Pentru el, a fost mai important să creeze decât să se bucure de roadele creaţiei sale. Ca jurnalist, consider că am obligaţia să-l admir pe Aloysius McGahan, reporterul care a îngenuncheat un imperiu şi care ne-a pavat calea spre independenţă – puţini români ştiu că războiul din 1877-1878 nu ar fi avut loc fără implicarea lui McGahan. În arte marţiale, Bruce Lee e Dumnezeu, iar asta nu doar pentru că a creat un stil nou cu o filosofie inovatoare, ci mai ales pentru că a reuşit o dată mai mult decât a fost învins. Ca politician, îi port un respect profund lui Winston Churchill. Omul care să adune toate aceste calităţi laolaltă încă nu s-a inventat – dacă apare, să-i dăm un telefon lui Nietzsche…

5. Povesteşte-mi un gest frumos care te-a surprins.

De când locuiesc în Bucureşti, singurele gesturi frumoase pe care mi le amintesc sunt cele făcute de mine. Evident, excludem actele de solidaritate din partea familiei şi din partea tovarăşilor, care, în Moldova, de unde provin, sunt considerate oricum lucruri fireşti. Capitala ţării noastre este, din păcate, un loc foarte agresiv şi foarte ostil relaţiilor frumoase dintre oameni.

6. Prima dezamăgire reală şi ce ai înţeles atunci despre viaţă.

Ingratitudinea şi lipsa de loialitate sunt cele mai mari prilejuri de dezamăgire pentru mine. Mai ales din partea celor cărora le-am dat tot ce aveam, fără să cer în schimb nimic mai mult decât loialitate. Asta la modul general. În particular, cu riscul să par meschin, eu am o mică privighetoare pe creier care ciripeşte în permanenţă că există o singură zi pe an în care doar eu contez – ziua mea. Ei, în ultimii cinci ani, ziua mea a fost chix de trei ori. La modul cel mai dramatic cu putinţă. Sincer,  chiar sunt mâhnit şi dezamăgit rău de tot din cauza asta. Aşa ceva te poate băga în depresie, oricât ai fi de optimist.

7. Un sfat, o vorbă de duh, o lecţie.

Bibliotecă, nu crâşmă! Şcoală, nu biserică! Educaţie, nu dogmă!

8. Ce ai fi vrut să scrie jurnaliştii despre tine, dar nu au făcut-o niciodată?

Despre lunga şi complicata mea relaţie cu scena rock şi metal din România aş putea să vorbesc la nesfârşit. Mai ales că am făcut parte dintr-o formaţie legendară a anilor ‘90, iar acum încerc, printre picături, să recuperez ceea ce nu am putut realiza atunci. Sunt în discuţii cu un super băiat, bun prieten şi tovarăş de necazuri grele, să pornim un proiect dark metal. Sper să scoatem repede măcar câteva piese de studio şi să le dau motiv jurnaliştilor de showbiz să scrie ceva despre mine…

***

Despre emisiune:

Revendicarea” este un reality show care vine în ajutorul românului simplu, ale cărui drepturi au fost încălcate sau ignorate de autorităţi. Dacă aveţi nevoie de ajutorul emisiunii „Revendicarea” în lupta pentru dreptate, iată datele de contact: Telefon: 0723.073.654, E-mail: revendicarea@primatv.ro. Urmăriţi „Revendicarea” în fiecare luni, de la 20.30, doar la Prima TV.

Mai multe detalii despre emisiune găsiți pe Facebook la:

https://www.facebook.com/PrimaTVRomania

https://www.facebook.com/pages/Revendicarea/863723650325625

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Gsgg December 13, 2017 at 3:00 pm

    E…

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: